Ger Dierx

mijn eigen archief

Noodkist
  • Home
  • Geestelijke Gezondheidszorg
  • Chronische ziekten
  • Vrijwilligerswerk
  • Ouderenzorg
  • Seksualiteit
  • Presentaties

Münchausen syndroom

22 november 2012 door Ger Dierx

Inleiding

Het syndroom is genoemd naar de Baron von Münchausen (1720-1797), een man die vele reizen maakte en bekend is geworden door zijn theatrale, fantastische en verzonnen verhalen.
Met het Münchausen syndroom worden patiënten aangeduid, die zich (vaak terugkerend) in ziekenhuizen laten opnemen met voorgewende klachten of door heimelijke zelfverwonding verkregen symptomen .
Zolang hun bedrog in het ziekenhuis onopgemerkt blijft, lopen deze patiënten het risico zich aan pijnlijke en soms zelfs gevaarlijke diagnostische en therapeutische handelingen bloot te stellen. Zodra zij door artsen of verpleegkundigen als bedriegers zijn ontmaskerd, nemen deze patiënten (vaak verontwaardigd) de benen.
Spiro merkt op dat de term Münchausen syndroom weliswaar kleurrijk is, maar allerminst het beschreven gedrag verduidelijkt. Hij pleitte voor de term factitious illness (nagebootste ziekte).
Als belangrijkste kenmerken van het Münchausen syndroom noemt Bursten:

1. De dramatische presentatie van een of meer lichamelijke (gesimuleerde) klachten
2. Pseudologia fantastica
3. Zwerfgedrag (peregrinatie): de trek van ziekenhuis naar ziekenhuis (vandaar dat deze patiënten ook wel bekend staan als “hospital hoboes”).

Verschillende auteurs noemen alcoholmisbruik en misbruik van drugs in hun gevalsbeschrijvingen. Het is onduidelijk wat de rol is van het misbruik van alcohol en drugs bij de nagebootste stoornis.

DSM-IV-R criteria nagebootste stoornis (factitious disorder)
Klik hier voor uitleg DSM

A. Opzettelijk veroorzaken of voorwenden van lichamelijke of psychische verschijnselen of klachten
B. De motivatie voor het gedrag is de rol van “zieke” op zich nemen
C. Externe bekrachtiging voor het gedrag (zoals geldelijk gewin, uit de weg gaan van wettelijke
verplichtingen of verbeteren van het lichamelijk welzijn, zoals bij simulatie) is afwezig.

Kenmerken Münchausen syndroom

• Theatrale presentatie van een (gesimuleerde) ernstige aandoening
De patiënt simuleert of induceert zelf symptomen. Voorbeelden zijn het mengen van bloed met urine, het inslikken van voorwerpen of zelfverminking, zoals het beschadigen van de endeldarm met een breinaald. Ook psychiatrische symptomen kunnen gesimuleerd worden zoals geheugenverlies, hallucinaties of suïcidaliteit.
• Drang naar ziekenhuisopname en ondergaan pijnlijke ingrepen en diagnostische procedures
• Gerapporteerde klachten lijken zo uit een handboek te komen
• Een uitgebreide medische voorgeschiedenis
• Opvallend vaag en inconsistent aangaande de details van de medische problematiek
• Pathologisch liegen op andere terreinen
• Geen gewin of voordeel van het ziektegedrag

Gewoonlijk is er een geschiedenis van emotionele en geestelijke verwaarlozing in de vroege jeugd. Er is vaak sprake van: identiteitsproblemen, heftige gevoelens, gebrekkige impulscontrole, korte psychotische episodes en instabiele relaties. Autoriteiten worden gewantrouwd, gemanipuleerd, geprovoceerd en uitgetest. Duidelijk aanwezig zijn schuldgevoelens, strafbehoefte en boetedoening.

Oorzaken
Pseudologia fantastica
Deutsch beschrijft de pseudologie met een dagdroom meegedeeld als werkelijkheid. Powell ziet pseudologia fantastica eerder als een hardnekkige karaktertrek.
De motivatie voor de verzonnen identiteit is divers, maar versterking van eigenwaarde, aandacht, macht en manipulatie worden vaak genoemd in de literatuur.
Münchausen syndroom
Spiro noemt het begrip “mastery”; een trauma uit de vroege jeugd wordt opnieuw opgevoerd, waarbij de patiënt ditmaal de controle houdt over de pijn en de angst. Tevens zou op deze wijze de “liefde en aandacht” van de verzorgende “ouder”verkregen worden. De arts-patiënt relatie wordt vergeleken met de ambivalente relatie die de patiënt met zijn ouder onderhoudt: enerzijds woede, anderzijds verlangen naar warmte en bescherming.
Het karakteristieke zwerfgedrag en het nergens thuis horen is volgens Burstengebaseerd op een ontkenning van de echte identiteit van de patiënt, waaronder hij zich inferieur voelt. De patiënt presenteert zich vaak als beklagenswaardig en slachtoffer, in tegenstelling tot de “gewone” pseudoloog, die vaak in de huid kruipt van mensen met macht en aanzien.

Voorkomen
De nagebootste stoornis komt zelden voor. Het syndroom van Münchausen vertegenwoordigt waarschijnlijk minder dan 10% van alle gevallen van nagebootste stoornissen.De patiënten zijn meestal mannen (ratio 2:1) van middelbare leeftijd (40-50 jaar). Patiënten met een nagebootste stoornis maar zonder het syndroom van Münchausen zijn vaker jonge vrouwen werkend in de gezondheidszorg.

Behandeling
Over een behandelstrategie is maar zeer weinig geschreven. Ziektebesef is vaak afwezig, confrontatie met de pseudologie roept vaak woede op en leidt tot het vertrek naar een ander ziekenhuis. Belangrijk voor de behandelaars is om een “bestraffende confrontatie” te vermijden, zodat een effectieve behandelrelatie kan ontstaan.

Links
Engelstalig
• Emergency Medicine: Münchausen syndrome
• Dr. Marc Feldman’s Münchausen syndrome, Factious Disorder & Münchausen by Proxy Page
• PubMed (overzicht van de publicaties van één jaar)

 

Categorie: Geestelijke Gezondheidszorg Tags: autisme, gedragsstoornis, münchausen, psychiatrie

Tags

ADHD agressie aids Andries Braat angst begeleiding bejegening bipolair Braat buddyzorg chronische ziekte cronische ziekte dementie depressie familie geweld hiv hiv en aids homo homoseksualiteit informatie jongeren manie opvang ouderenzorg persoonlijkheidsstoornis presentie presentiebenadering presentietheorie preventie psychiatrie religie rouw rouwverwerking scholen seksualiteit soa stemmingsstoornis suicide suicidepoging verdriet verlies verpleegkunde voorlichting zorg

Buddyzorg Limburg

Positieve Gezondheid

Overzicht 6 dimensies van Positieve Gezondheid met bijbehorende vragen   Lichaamsfuncties (hoe gaat het lichamelijk met u?) Ik voel mij gezondIk voel mij fit Ik heb geen klachten en pijnIk slaap goedIk eet goedIk herstel snel … [Lees meer ...]

Meer Buddyzorg Limburg

Chronische ziekten

ik en eenzaamheid

Wat is eenzaamheid eigenlijk?  Zijn er verschillende soorten eenzaamheid? Wat zijn de symptomen van eenzaamheid? Wat zijn oorzaken van eenzaamheid? Hoe weet je of je eenzaam bent? En kan je zelf echt wat doen aan eenzaamheid? Om achter … [Lees meer ...]

Meer chronische ziekten

HIV en AIDS

Meer HIV en AIDS

Homoseksualiteit

homo zijn doet pijn

… [Lees meer ...]

Meer homoseksualiteit

Ouderenzorg

Voor je familie zorgen dat is gewoon zo…..

Voor je familie zorgen? Dat is gewoon zo Mantelzorg bij allochtonen. Mantelzorg bij Antillianen, Surinamers, Marokkanen en Turken in Nederland. bron: Purmerend, Juni 2007Dit is een uitgave van PRIMO Noord-HollandAuteursIbrahim Yerden, senior … [Lees meer ...]

Meer ouderenzorg

Psychiatrische verpleegkunde

Waarom Obesitas in de GGZ behandeld moet worden

… [Lees meer ...]

Meer psychiatrische verpleegkunde

Copyright © 2023 · Ger Dierx

Copyright © 2023 · Ger Dierx op Genesis Framework · WordPress · Log in